Zorgboederij PolderPracht

Zorgboerderij PolderPracht

“Zorgboerderij PolderPracht” is gelegen in Oterleek, vlakbij Alkmaar en Heerhugowaard en is in deze vorm in 2011 gestart door Joost Stroomer. “Na mijn studie in Leeuwarden kreeg ik de kans om te proeven aan het beroep van melkveehouder, waar al heel lang mijn dromen lagen”, aldus Joost. “Het perspectief van het bedrijf was voor de toekomst moeilijk, dus ik ben eigenlijk per ongeluk in de zorg beland. Het combineren van werkzaamheden in de veehouderij, tot het bezorgen van levensgeluk, heeft ertoe geleid dat er bestaansrecht is op het erf van ‘opa en oma’”.

In 2023 is de melkveehouderij geëindigd, om nieuwe plannen te maken voor de toekomst. Het idee om een voedselbos te starten is ontstaan. Op de boerderij is een oude boomgaard aanwezig. Deze wordt momenteel vooral gebruikt voor de huisvesting van kippen. De wens is om de oude boomgaard nieuw leven in te blazen door bomen in overzichtelijke lijnen aan te planten. De rijen worden met pictogrammen voorzien zodat het werk voor de deelnemers duidelijk en overzichtelijk is. Naast de oude boomgaard zal er een bomenrand langs de voeropslag en de loopstal komen.

Dagbesteding

Joost: “De mensen met een beperking kunnen laten genieten van een nuttig bestaan en hen te laten werken in een omgeving met dieren en natuur in de vorm van een voedselbos lijkt me fantastisch. De werkzaamheden rondom de bomen zullen een belangrijk onderdeel worden in de dagbesteding. Het voedselbos zal een belangrijke bijdrage leveren in de activiteiten.”

Zodra de bomen vruchten gaan produceren kunnen met deze vruchten nieuwe activiteiten worden ontwikkeld. Op de boerderij worden al jaren eieren en groenten geproduceerd voor de voedselbank. “Mijn idee is dat hetgeen wat wij niet zelf kunnen gebruiken ook via stichting Manna wordt verdeeld onder de diverse voedselbanken in Nederland. Het voedselbos heeft op deze manier ook een maatschappelijke waarde”, aldus Joost.

“De aanplant lijkt mij voor nu de grootste uitdaging. Wanneer dit gerealiseerd is zullen wij met alle deelnemers er zorg voor dragen dat dit een succes wordt. Samen met de deelnemers kijken we erg uit naar de start van het project en het klaarmaken van de weide.”

Dit proefperceel is onderdeel van het project: Aan de slag met Agroforestry