Agroforestry

Aan de slag met Agroforestry

Veel boeren willen wel aan de slag met agroforestry, maar zijn niet klaar om het hele bedrijfsmodel daarop aan te passen. Daarom zijn Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Louis Bolk Instituut en Fruitz for Life in september 2023 gestart met het project Aan de slag met Agroforestry met als doel om de kennisbehoefte op het gebied van agroforestry verder uit te breiden. Met 15 agrariërs gaan we een agroforestry proefperceel op hun terrein aanleggen. Een proefperceel is ca. 0,5-1 hectare (250 – 1500 bomen en struiken). Denk aan een perceel met walnoten- of fruitbomen waar hagen en een bloemenrand terugkomen voor de insecten die je nodig hebt voor de bestuiving van de bomen. Met de aanleg van een proefperceel kunnen agrariërs klein beginnen en gelijk experimenteren met elementen van agroforestry.

Maak kennis met de deelnemers van dit project en andere agroforestry initiatieven

Leergroep & kennisdeling

Naast het aanleggen van de proefpercelen maken we de opgedane kennis van Aan de slag met Agroforestry beschikbaar door de ontwikkeling van proefperceel-informatiepakketten voor agrariërs. Dit pakket helpt een agrariër op weg bij het ontwikkelen van een specifieke agroforestrytoepassing op zijn bedrijf. Ook organiseren we activiteiten zoals excursies voor een leergroep van geïnteresseerde agrariërs.

Ja, ik wil deelnemen aan de leergroep

Lees onze flyer met projectinformatie

Daarnaast vind je op deze site verschillende kennisdossiers en een overzicht van interessante websites en documenten gerelateerd aan agroforestry en voedselbosbouw.

Eerder ontwikkelde Natuur en Milieufederatie Noord-Holland in het project Proeftuin voor Agroforestry in Noord-Holland met partners al een integraal plan van aanpak: Agroforestry op het landbouwbedrijf.

Ook Natuur en Milieufederatie Utrecht werkte aan verschillende succesvolle agroforestryprojecten, zoals met pionier Ron van Zandbrink van boerderij Tussen de Hagen in Stoutenburg.