Strokenboerderij

Strokenboerderij

Isaäc Bos is biologisch akkerbouwer in de Haarlemmermeerpolder. Samen met zijn ouders heeft hij 20 ha eigendom in Weteringbrug en pachten ze ca 25 ha in Abbenes. De afgelopen jaren heeft Isaäc verschillende stappen gezet met zijn bedrijf. Vanwege problemen met aaltjes is hij in 2022 geheel omgeschakeld naar biologisch en rond dezelfde tijd is hij ook overgestapt naar strokenteelt met niet diep kerende grondbewerking en vaste rijpaden, in combinatie met bloemenranden. Bovendien is zijn bedrijf veganistisch geworden. Agroforestry is de volgende stap. 

Agroforestry en strokenteelt

Bij Isaäc wordt agroforestry toegepast op een perceel van 5,3 hectare. Er komen verschillende windsingels van populieren, wilgen en elzen om een beter microklimaat te creëren voor de gewassen die er geteeld worden. Daarnaast zijn er rijen hazelaars aangeplant die over een aantal jaren hazelnoten produceren. Dit genereert een extra inkomen én de bomen zijn belangrijk voor vogels en andere dieren en insecten. Isaäc gelooft heilig in een systeem waarbij je biodiversiteit vergroot en zo natuurlijke vijanden optimaal inzet om plaaginsecten te bestrijden.  

Een van de uitdagingen in het project was het verkrijgen van de vergunning. Isaäc pacht dit stuk van de Provincie Noord-Holland en toestemming krijgen duurde langer dan verwacht. Ook het natte voorjaar werkte niet mee, maar uiteindelijk zijn eind maart de 750 bomen geplant.  

Dit proefperceel is onderdeel van het project: Aan de slag met Agroforestry