Voedselbos ’s Heeren Loo in Julianadorp

Voedselbos bij ’s Heeren Loo in Julianadorp

Anja Boeder en Henk Stroomer willen de bewoners op zorgwoonpark ‘s Heeren Loo, de inwoners van Julianadorp en eigenlijk iedereen die geïnteresseerd is een plek geven om het voedselbos te ontdekken en een bos op een andere manier te laten beleven. De mens dichterbij haar voedsel brengen en leren hoe en waar voedsel allemaal vandaan komt. Daarbij is het voor Anja en Henk erg belangrijk dat al het eetbare voor iedereen, ook mensen in een rolstoel, goed toegankelijk is. In 2018 zijn ze gestart met besprekingen, het ontwerp en alle plannen. In 2020 is de vijver aangelegd en zijn de eerste bomen geplant. Het is een project voor de lange termijn aangezien alles nog moet groeien. Het eetbare bos kan nog verder worden uitgebreid naar de bossen om het eerste project heen.

Laantjes

Het voedselbos is zo opgezet dat er verschillende ‘laantjes’ zijn gecreëerd waarbij er verschillende soorten belevenissen zijn voor de bezoeker. Zo is er een laantje waarbij proeven centraal staat door kleinfruit te plukken en proeven. Ook is er een laantje waarbij het ruiken wordt gestimuleerd door verschillende geurende kruiden en planten die er komen te staan. Het is een geweldig project waarbij zorg wordt gecombineerd met voedselproductie en de educatie over voedsel.

Voedselbos
Voedselbos met laantjes

Samenwerking

Het voedselbos is een idee geweest vanuit de gemeente. Hierdoor is er een samenwerking gestart en zijn verschillende partijen bij de ontwikkeling betrokken geraakt. Er is kennis binnengehaald vanuit andere gelijksoortige initiatieven om te leren. Daarnaast is een studentengroep van de WUR gevraagd onderzoek te doen en advies te geven over de mogelijkheden die het perceel heeft. Op deze manier is het duidelijk geworden welke planten en bomen de grootste kans op succes opleveren.

Advies

Het advies die Anja en Henk geven aan andere initiatieven is om bij elkaar te gaan kijken. Daarnaast is het verstandig om een goed beeld te hebben van het doel dat je voor ogen hebt met het voedselbos. Dit kan namelijk breder zijn dan alleen voedselproductie. Het is voor ‘s Heeren Loo een geweldige toevoeging aan de zorg die er geleverd wordt.

Agroforestry met Provincie NH