Proeftuin Lettele

Proeftuin Lettele

De ondernemers Rick Huis in ’t Veld, Maurice Westerbeek en Michiel Bussink zijn alle drie op hun eigen manier enthousiast bezig met natuur en voedsel; Michiel is journalist, adviseur en notenteler, Maurice levert vruchtenbomen en ontwerpt ecologische schoolpleinen, Rick is melkveehouder bij de Melkbrouwerij met 50 MRIJ (Maas- Rijn- IJssel) koeien. Zij hebben samen het idee gevat om in Lettele, tussen het tennisveld en het bos, een Agroforestry proefveld aan te leggen van 1 hectare. Het kleine perceel is voornamelijk een silvopastoraal systeem, waarbij dieren in de wei worden gecombineerd met bomenteelt. Iedereen kan door het agroforestry stuk wandelen en genieten van de bomen, planten en dieren. Het stukje land wordt zo gebruikt voor de landbouw, educatie en een stukje botanie.

Omgeving voorzien van noten

Het agroforestry ontwerp bestaat uit verschillende stukken land. Het grootste stuk is kruidenrijk grasland met lanen van hazelaars en walnootbomen van diverse cultivars. De lanen staan er sinds 2018 en worden nog beschermd met schrikdaad. Hierdoor kunnen er in de zomermaanden de kalfjes van Rick grazen. Daarnaast bewateren ze de bomen door middel van druppelirrigatie zodat de bomen ook in droge tijden kunnen overleven. Wanneer de bomen volgroeid zijn kunnen Rick, Maurice en Michiel het dorp (en verdere omgeving) van een hoop gezonde noten voorzien. Of ze verwerken de noten in notenolie.

Meer biodiversiteit

Langs het perceel loopt een voedselwal met verschillende soorten bloemen, fruitboompjes, bessenstruiken en kruiden zoals venkel en rozemarijn. Deze voedselwal zit in de lente vol met insecten en geeft deze een kleurrijk pallet aan bloemen. Daarnaast brengt de voedselwal kansen voor educatie en divers voedsel om te plukken. Als laatste hebben zij er een poel aangelegd die de kalfjes van drinkwater voorziet. Deze is tevens van belang voor allerlei wilde flora en fauna.