Proef- en snoeptuin Jorrit Koeman

Fruit- en snoeptuin in Hem

Jorrit Koeman is sinds 2017 aan het experimenteren op land wat al generaties lang in bezit is van de familie. Langs de Elbaweg in het Noord-Hollandse Hem is naast een experimentele tuin ook een proef- en snoeptuin ontwikkeld. Het idee en het enthousiasme voor deze fruit- en snoeptuin is ontstaan vanuit de ervaringen van de ouders van Jorrit, die als vrijwilligers werkzaam zijn op een permacultuurtuin. Daarnaast past het binnen zijn visie waarin biologisch tuinieren centraal staat.

Totaalsysteem

De kennis en kunde van zijn vader en moeder hebben Jorrit geïnspireerd om het anders te gaan doen. Er is goed nagedacht over het creëren van een totaalsysteem. Een systeem waar minder ziekten en plagen zijn omdat de verschillende aspecten van het landschap een bijdrage leveren aan het systeem en deze daarmee in balans houden. Er is gekozen voor het creëren van een waterpartij met het idee dat vruchtbomen beter zijn beschermd tegen nachtvorst in het voorjaar en de bloesem niet bevriest raken. Op deze manier kunnen de fruitbomen gewoon vrucht dragen. Ook zijn er heuvels gecreëerd met als reden om de wortels van de vruchtbomen te beschermen tegen rotting. Naast deze landschappelijke inrichting is er voor gekozen om ganzen te laten foerageren om zo het land te bemesten en het gras kort te houden.

Proeftuin van bovenaf
Proeftuin van bovenaf

Open landschap

Omdat er in Noord-Holland, tot op heden, veel waarde wordt gehecht aan een open landschap is het voor Jorrit alleen mogelijk geweest om binnen het bouwvlak te experimenteren met een voedselbos en agroforestry. Deze vorm is op dit terrein in samenwerking met de gemeente, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, het Louis Bolk instituut en Landscape Foodscape ontwikkeld. In de toekomst zal dit nog worden gecombineerd met een camping waardoor het meerdere functies heeft en het ook financieel aantrekkelijker wordt. Deze fruit- en snoeptuin is voor Jorrit een unique-selling-point voor zijn camping.

Fruit

In de fruit- en snoeptuin van Jorrit is gekozen voor twee soorten omgevingen. Er is de kant waarbij het fruit centraal staat en een kant waarbij vooral bestuivers zijn aangeplant. Het is manier van landbouw met een grote verscheidenheid aan planten en daarmee ook een variatie aan fruit. Er zijn bekende soorten die in Nederland veel voorkomen zoals de framboos, appel, peer en pruim. Daarnaast is ook bewust gezocht naar bijzondere fruitbomen. Er staat een pluot wat een kruising is van een abrikoos en een pruim welke vruchten geeft die overeenkomsten hebben met het uiterlijk van een dinosaurus-ei. Er staat een goji-bes uit China en een Russische pruim die in juni al vrucht draagt. Op deze manier is het een extra beleving en is het mogelijk iets bijzonders aan te bieden aan mensen.

Advies

Het is belangrijk om te weten wat de regels zijn op het stuk land waar je mee aan de slag wilt zodat je niet tegen onverwachte problemen aanloopt. Daarnaast is het bewateren van jonge en nieuw geplante bomen essentieel voor succes op de lange termijn.

Voor dit project is sprake van steun uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.EU plattelandsontwikkelingAgroforestry met Provincie NH