Kefirboerderij Anna Hoeve

Kefirboerderij Anna Hoeve

De Kefirboerderij Anna Hoeve is een West-Fries familiebedrijf sinds 1800. Natuur speelt een belangrijke rol op de boerderij. Op De Anna Hoeve lopen ongeveer 65 melkkoeien, waarvan er 25 zijn geadopteerd door mensen uit de stad. Het doel hiervan is boeren en burgers met elkaar in contact te brengen.

De Anna Hoeve werkt met het natuurlijk kringloopsysteem. Hierin staat de kwaliteit van bodem, veevoer, dier en mest centraal. De bedrijfsvoering wordt geborgd door een certificaat dat wordt uitgegeven door de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu. De Stichting Natuur en Milieu steunt dit certificaat omdat die op alle fronten het milieu ontlast.

Het bedrijf verbouwt grotendeels eigen tarwe voor het krachtvoer van de koeien. De rest wordt zoveel mogelijk regionaal betrokken.

De Anna Hoeve maakt eigen Kefir en Kefir-kwark en verkoopt deze in verschillende biologische en natuurvoedingswinkels. De boerderij heeft ook een eigen winkel waar onder andere eieren en seizoensgroenten te koop zijn.

Maatregelen

Adopteer een koe (www.adopteereenkoe.nl) Het adoptiegeld gaat voor 80% direct naar de boer. De boer besteedt dit geld aan doelen die direct of indirect het welzijn van de adoptiekoeien ten goede komen en die niet uit de normale bedrijfsvoering zouden zijn betaald. Dit is vastgelegd in de licentieovereenkomst die de adoptieboeren met Stichting Koevoet zijn aangegaan. De stichting controleert jaarlijks waar de boeren het adoptiegeld aan hebben besteed en publiceert de resultaten in de nieuwsbrief van de Koevoet. De resterende 20% is voor Stichting Koevoet. Hiervan worden kosten voor communicatie, promotie en administratie betaald.

Verder doen ze aan weidevogelbeheer, hebben ze broedkasten voor steenuilen en braamstruiken aangelegd als perceelscheiding.

Welke partijen

Familie Blokker, Ilse Blokker, Midwoud