De Oude Ruif

De Oude Ruif

Maurits en Yvonne Herder runnen samen boerderij “De Oude Ruif” in Stoutenburg. Maurits is als 4e generatie geboren en getogen op de boerderij die hij heeft overgenomen van zijn vader. Oorspronkelijk was het een melkveebedrijf, maar dit werd met de tijd te klein. Momenteel staat het bedrijf in het teken van het grootbrengen van jongvee voor een ander bedrijf in het dorp.  

De zoon en dochter van Maurits en Yvonne, Ies en Lieuwke, willen in de toekomst samen het bedrijf overnemen. Ies is 18 jaar en werkt momenteel bij een hoveniersbedrijf en besteed zijn vrije tijd graag aan het helpen op de boerderij. Ies is geïnteresseerd in de bewerking van het land en het onderhoud van de boerderij. Lieuwke is 21 jaar en studeert in 2024 af als docent biologie. In de toekomst hoopt ze excursies op de boerderij te organiseren waarbij leerlingen een kijkje krijgen in het leven en werken op een boerderij.  

Op de boerderij is veel oog en respect voor de natuur vanuit de visie van Maurits en Yvonne. Zo staan er langs de weilanden houtwallen en hangen er verschillende nestkasten voor uilen en de torenvalk. Het betrekken van anderen bij het leven op de boerderij en wat daar allemaal bij komt kijken vormt ook een belangrijk onderdeel van de visie.  

Proefperceel

Het proefperceel is 0,8 hectare groot en wordt ingericht als oogsttuin met rijen klein fruit, fruitbomen en notenbomen. Mensen kunnen hun fruit oogsten en op de speciaal gecreërde plekken tot rust komen. Daarnaast is het plan om tussen de rijen groente te gaan verbouwen, ook voor zelfpluk. Tussen de struiken gaan kippen scharrelen, waarbij de eieren voor eigen gebruik zijn, maar ook verkocht worden. Het idee is dat vogels en andere dieren ook van de oogst mogen genieten. “We maken gebruik van de natuur om de groente en fruit te verbouwen, het is wel zo eerlijk om de oogst dan te delen met de rest van de natuur”, aldus Yvonne. 

 “We hopen ons bedrijf meer fundament te kunnen geven door te werken met agroforestry en zo ook meer zekerheid te creëren voor de toekomst”, aldus Yvonne. “Als ouders is het enorm waardevol dat onze beide kinderen als 5e generatie de boerderij willen gaan overnemen en voortzetten in de toekomst.  Als gezin kijken we er ontzettend naar uit om samen deze nieuwe start aan te gaan.” 

Dit proefperceel is onderdeel van het project: Aan de slag met Agroforestry