De Korte Weg

De Korte Weg

Anna Kuiper is eigenaar van “De Korte Weg” in Hensbroek. De overgrootopa van Anna startte met de boerderij in Hensbroek. Toen Anna’s vader het bedrijf 35 jaar geleden overnam, schakelde hij over naar biodynamische akkerbouw. Anna zet nu een volgende stap: het realiseren van agrarisch voedselbos op hun akkerbouwbedrijf. Het voedselbos heeft uiteindelijk de grootte van 4,6 hectare. 

 Na een carrière in catering en hospitality is Anna sinds 3 jaar actief met agroforestry. Tevens is zij bestuurslid van de Stichting voedselbosbouw Nederland. In de afgelopen 3 jaar heeft Anna veel kennis vergaard en het ontwerp van de eerste 2,2ha agrarisch voedselbos gemaakt en steeds weer verder verfijnd. “Een voedselbos is natuur en voedsel op 1 perceel; efficiënter wordt het niet.” Dat is de reden dat Anna gelooft in de kracht van een agrarisch voedselbos.  

Deelname aan het project Aan de slag met Agroforestry

 “Met mijn deelname aan dit project wil ik laten zien dat agroforestry vele oplossingen biedt voor huidige uitdagingen in de landbouw, en daarbij, ook een rendabele agrarische methode kan zijn. Ik wil de optimale balans zoeken tussen economie en ecologie”, aldus Anna. 

De grootste uitdaging op dit moment is het natte najaar van 2023. Daardoor loopt de aanplant van de bomen vertraging op. Anna verheugt zich erg op de eerste oogst over een aantal jaren. Daarnaast hoopt ze in de komende jaren een voorbeeld te zijn voor vele agrariërs in Noord-Holland om te starten met agroforestry. Anna kan met haar opgedane ervaring agrariërs helpen de eerste hobbels van het pionieren makkelijker door te komen. “Niet iedereen hoeft het wiel opnieuw uit te vinden.” 

Dit proefperceel is onderdeel van het project: Aan de slag met Agroforestry