Boerderij Het Binnenveld

Boerderij Het Binnenveld

“Door klimaatverandering en toenemend milieubewustzijn is er behoefte aan boeren die het anders doen. Het Binnenveld is zo’n boerenbedrijf: kleinschalig, duurzaam en met liefde voor dieren. Bij ons is alles puur natuur en dat proef je,” aldus Jeroen Valkenburg en Roel van Dijk van Boerderij Het Binnenveld.

Oog voor natuur

“We hebben op onze boerderij veel oog voor de natuur om ons heen. Zo staan er langs de weilanden houtwallen, wat een prachtige plek biedt voor allerlei dieren. We hebben verschillende nestkasten hangen voor uilen en voor de torenvalk, waar ieder jaar jongen worden grootgebracht. Onze visie staat voor het houden van een boerderij met oog en respect voor de natuur om ons heen. Daarnaast vertellen we graag aan anderen hoe het leven op de boerderij eruitziet en wat daar allemaal bij komt kijken. Al veel mensen zijn met andere ogen gaan kijken door het horen en zien van onze verhalen.”

Agroforestry proefperceel

Bij de boerderij hebben Jeroen en Roel gezamenlijk een zelfoogttuin. “Onze zelfoogsttuin is een tuin waar je zelf je groenten, fruit, bloemen, keuken- en theekruiden kunt oogsten. Hier gaan we voor ongeveer 300 mensen groenten en fruit telen. Dat doen we met behulp van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Alles is biologisch. Wij zetten ons in om ervoor te zorgen dat onze bezoekers 35 weken per jaar volop kunt genieten van een gevarieerd aanbod aan groenten, fruit, bloemen en kruiden. Wij zaaien, planten en onderhouden de tuin met liefde en zorg. Het agroforestry proefperceel is een mooie aanvulling op de bestaande zelfoogsttuin. We plannen om een perceel van ongeveer 1,5 ha te gebruiken voor dit agroforestry project.”

Waar Jeroen en Roel zich het meest op verheugen binnen dit project? “Een mooie aanplant en samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Utrecht.”

Dit proefperceel is onderdeel van het project: Aan de slag met Agroforestry